Vzdelávacia aktivita „Základy práce s čokoládou“

Publikované:
Aktualizované:
Pod vedením Ing. Jozefa Čunderlíka, PhD. sa dňa 14.4.2023 uskutočnilo pre pedagogických zamestnancov Strednej odbornej školy pod Bánošom vzdelávanie ohľadom spracovania čokolády.

Celý vzdelávací blok bol rozdelený na dve časti, teoretickú a praktickú. 

V teoretickej časti sa lektor zameral na históriu, pestovanie kakaovníkov, vznik a výrobu čokolády a tiež vlastnosti a význam konzumácie pravej čokolády pre ľudský organizmus a jeho zdravie. Vysvetlil druhy výrobkov, ktoré vznikajú pri spracovaní kakaových bôbov a ich význam v potravinárskom, farmaceutickom, ako aj kozmetickom priemysle.

S účastníkmi si lektor rozobral základné zloženie čokolády, typy a druhy čokolád, objasnil aj spôsoby označovania pravých čokolád a ich rozpoznávanie a vysvetlenie symbolov a značiek na obchodnom a priemyselnom balení. V ďalšom kroku sa skupina zamerala na rozdiely medzi pravými čokoládami a tukovými polevami ako z hľadiska ich zloženia, tak aj z praktického rozpoznania na základe senzorických ukazovateľov a rozdielov pri spracovaní a použití v praxi. 

V závere teoretickej časti sa prebrali spôsoby temperácie čokolád ako aj vhodnosti použitia jednotlivých druhov a typov čokolád pre výrobu rôznych čokoládových výrobkov (tabuliek, figúrok, praliniek, ozdôb a filigránov...), použitie pravých čokolád v cukrárskej výrobe, pekárstve ako aj v gastronómii.

V praktickej časti si všetci účastníci vzdelávacieho kurzu, prakticky odskúšali prácu s čokoládou, ukážkou klasickej ručnej temperácie čokolády a teperáciu tzv. očkovaním.

Každý z účastníkov si vyskúšal tiež výrobu jednoduchých dekoračných ozdôb a filigránov, prácu s transferovými a dekoračnými fóliami.

V závere praktickej časti si všetci účastníci vyrobili vlastnú dekoračnú čokoládovú mašľu.

Každý účastník dostal certifikát o absolvovaní základného kurzu práce s čokoládou.

Táto webová stránka používa súbory cookies

Cookies sú malé textové súbory ukladané webovou stránkou vo vašom počítači. Používajú sa na skvalitnenie vášho zážitku pri návšteve webovej stránky, analýzu výkonnosti stránky a na zber údajov o jej používaní. Na tento účel využívame aj nástroje a služby tretích strán. Niektoré takto získané údaje môžu byť poskytnuté partnerom v EÚ a mimo EÚ.

Kliknutím na „Povoliť všetky“ vyjadrujete svoj súhlas so spracovaním cookies.
Kliknutím na “Odmietnuť všetky” odmietnete všetky cookies okrem nevyhnutných.
Kliknutím na “Spravovať nastavenia” môžete získať podrobnejšie informácie a upraviť svoje preferencie.

Nevyhnutné cookies slúžia na zabezpečenie riadneho fungovania webovej stránky. Vďaka nim je možná navigácia na stránke alebo prístup k chráneným oblastiam stránky. Nevyhnutné cookies je možné spracovávať aj bez udelenia súhlasu dotknutou osobou.

Preferenčné cookies umožňujú internetovej stránke zapamätať si informácie, ktoré určujú spôsob, akým sa webová stránka chová alebo vyzerá, ako napríklad váš preferovaný jazyk alebo región, v ktorom sa práve nachádzate.

Štatistické cookies nám pomáhajú zlepšovať našu webovú stránku vďaka údajom o tom, ako návštevníci stránku používajú, a to prostredníctvom anonymného zbierania informácií.

Marketingové cookies umožňujú analyzovať online aktivitu návštevníkov stránky. Vďaka tomu sa im pri prezeraní webu zobrazuje menej reklám. Zobrazované sú hlavne reklamy, ktoré sú pre návštevníka zaujímavé.